Redaktionellt material

För att det ska bli en tidning krävs det att text- och bildmaterial kommer in till redaktionen: Patrick Lagerstedt (polishundred@gmail.com). Kontakta Patrick och meddela vad du tänker skriva om så han kan planera in det i lämpligt nummer.

TEXT:
Skriv text i Word. Ange tydligt vad som är rubrik och vem som författat texten. Det finns ingen begränsning i hur mycket text du får lov att skriva. Vill man kan man inleda texten med en ingress som inte är för lång.

Är det en längre text är det bra om det finns några mellanrubriker för att lätta upp det hela. Om man vill, kan man markera var en bild bör placeras, genom att skriva bildens namn och gulmarkera denna text (se bild nedan). Bildtexter skriver man lämpligast sist i dokumentet och anger då bildfilens namn följt av önskad bildtext. Glöm inte ange vem som tagit respektive bild om det ska anges i tidningen.

Vi förbehåller oss rätten att sortera bort bilder som är i för dålig kvalité eller om det är för många bilder i förhållande till texten. Får vi fritt placera bilder kan det vara bra om ni rangordnar bilderna (numrera 1, 2, 3 o.s.v.) så vi vet vilka bilder som ska prioriteras.

HUR MÅNGA BILDER SKA JAG SKICKA MED?:
En riktlinje för att ni ska veta hur många bilder som är lagom, ihop med texten, är att beräkna att man kan lägga in 1–2 bilder per 1.500 tecken (inklusive mellanslag). Det är som sagt bara en riktlinje, men ju mer text desto fler bilder kan man ta med i tidningen.
OBS! Bilder kan monteras in i Word för att visa var de bör placeras men måste ALLTID bifogas som separata högupplösta bildfiler (JPG).

BILDER:
Bilder tagna med en riktigt bra kamera, är att föredra framför mobilbilder. Glöm inte bort att ställa in att kameran ska ta stora och högupplösta bilder INNAN du börjar fotografera.

Det kan bli bra bilder från mobilkameror (beroende mobilens på kameraspecifikationer), men det krävs oftast mycket bra ljusförhållande och att man inte zoomar, för att resultatet ska bli bra.

Bilder som legat ute på Facebook, cirkulerat i grupper som WhatsApp eller legat ute på andra sociala medier är nerkrympta både storleks- och kvalitetsmässigt. Detta gör att bilderna inte blir bra i tryck och att vi tvingas anpassa layouten efter bildkvalitén (små bilder i tidningen) istället för att göra det vi tycker blir bra layoutmässigt. Se därför till att alltid skicka originalbilden i verklig storlek.

BILDRÄTTIGHETER:
Är det någon annan än du själv som tagit bilderna? Då är det viktigt att du frågat fotografen och/eller tidningen osv, om lov att få använda bilderna i den tryckta versionen av Polishunden och för webbpublicering av densamma, på grund av copyright-lagen. Läs mer om copyright här.
Det är även bra att passa på att be om originalbilder (om du inte redan har tillgång till dessa) om det är något du kanske sett / hittat på nätet.

Andra generella fototips är: ta inte bilder i motljus utan blixt, stå inte för långt ifrån objektet man vill fotografera, tar man porträttbilder – tänk på vad som finns i bakgrunden, bara för att nämna några tips. Mobilens bakkamera tar betydligt bättre bilder än framkameran (selfiebilder). Låt alltså hellre någon hålla i mobilen istället för att ta selfiebilder till tidningen.

LEVERERA MATERIAL:
Det är viktigt att alltid skicka in originalbilder (JPG) och att dessa skickas i verklig storlek.
Har man många och tunga bilder, skickar man dessa med fördel via www.wetransfer.com, eller delar en mapp med allt material som ligger i Dropbox eller på Google Drive.
Bilder får inte enbart vara inmonterade i något dokument, utan ska alltid skickas som separata bildfiler (JPG).